Olla de cigrons i colitxos (collejas)



Els colitxos són una verdura molt sabrosa i fina que viu en camps abandonats, cunetes, al voltant dels horts; en general terrenys un poc compactats i no sotmesos a treballs anuals.
La primera vegada que vaig saber d'ella, va ser gràcies a Poveda un company  de treball que anant de ruta de treball cap a Senyera, es va detindre en un marge de camp a arreplegar-les. El em va explicar que era aquella verdura i com es podia consumir. Anys mes tard la vaig trobar també en la cuneta d'un camí dels voltants de Guimerà ,un poble de muntanya prop de Tàrrega. Allì era molt coneguda per la gent del poble  la arreplegaven per a consumir-les en olles.
 
Els colitxos és una de les plantes nutrícies autòctones per excel·lència en tota la regió Mediterrània, podent consumir-se les fulles i les tiges tendres, fins i tot en cru. Pot emprar-se en guisats, bullida, en ensalada o fins i tot en truita. El seu ús com a verdura tradicional s'ha anat abandonant amb el temps, igual que moltes altres verdures silvestres. Personalment com mes m'agraden és en pastissets, elaborats com els d’espinacs.

Olla de cigrons amb colitxos:

Per a quatre persones:
400 gr. de cigrons remullats la vespra
1 cabeça d'alls
1 tomaca rallada
1 pimentó roig tallat
1 ceba rallada
1 fulla de llorer
1 manollet de jolivert picat
mig got d'oli d'oliva
Safrà, sal i pebre blanc al gust
Un manoll de colitxos
2 ous durs en quarts

Posar tots els ingredients junts en l'olla i cobrir d'aigua tres dits per damunt, cuinar (en olla a pressió, mitja hora).
Obrir l'olla, traure el cap d'alls i quan es refreden trau els alls amb una cullereta llevant-los la pell, desfer-los amb un poc de caldo del potatge i integrar-ho al guisat. Deixar reposar una bona estona i servir acompanyat de llesques de pa fregit i els ous durs.

Bon profit

Comentaris

Entrades populars