dimecres, 18 d’abril de 2012

Com elaborar 12 tipus d'olis aromàtics







 
OLI D'OLIVA A L'ALFÀBEGA
OLI A LA LLIMA
OLI A L'ORENGA
OLI COENT OLI COENT
OLI ALS QUATRE AROMES
OLI ALS CINC AROMES
OLI AMB ESTRAGÓ
OLI AMB ALL
OLI AROMÀTIC AMB ALLS TENDRES
OLI D'OLIVES NEGRES
OLI AL ROMER
OLI DE CEBOLLÍ I MENTA

Estos tipus d'oli, molt utilitzats pels grans mestres de la cuina mediterrània, es poden elaborar a casa molt fàcilment, i amb una gran varietat d'ingredients. Per a això basta disposar d'un pot hermètic de vidre, oli d'oliva verge extra i els ingredients desitjats, i deixar-lo macerar durant un temps que varia en funció dels ingredients.
Després del procés de maceració ja està preparat per al seu consum i podem posar-lo en els dispensadors i adornar-los introduint una branqueta de l'ingredient a mode decoratiu. La seua aplicació és molt variada: ensalades, pastes, peixos, carns o guisats i l'èxit del plat resideix a tirar la quantitat justa i triar bé el tipus d'oli aromàtic que es va a utilitzar.
El tipus d'oli usat per a elaborar-los depèn en gran part del gust del consumidor si bé recomanem un oli d'oliva verge extra.

OLI D'OLIVA A L'ALFÀBEGA

Ingredients:
 - Mig litre d'Oli Oliva verge Extra.
- 25 gr d'alfàbega fresca.
- Una culleradeta de sal.

Elaboració: PER A TOT TIPUS D'OLI AMB HERBES AROMÀTIQUES

És preferible utilitzar l'alfàbega fresca, si açò no fóra possible recórrer a la seca.
Netejar les herbes fresques amb ajuda d'un paper de cel·lulosa o drap. Si tingueren terra, passe-les per un poc d'aigua, i espere que estiguen eixutes.
Triture l'alfàbega i introduïsca-la en un flascó de vidre net amb l'oli on maceraran i si és possible hermètic i afegir un poc de sal.
Tapar hermèticament i deixar macerar.
No conservar en la nevera.
Perquè el sabor de l'oli siga més intens, a mitat del procés renova les herbes i deixen-ho 2 setmanes més amb les noves.
I si vols mesclar el sabor amb una altra herba més, repeteix el procés amb una altra espècie més.
També es pot afegir dos dents d'all ben pelats.
Una vegada acabat el procés de maceració colar l'oli si es desitja, i introduir-lo en una oliera per al seu ús.
Temps de maceració:  1 mes.
Gastronomia: Especial en cru per a adobar ensalades o com a base per a fregir albergines, carabassetes o pimentons.


 OLI A LA LLIMA

Ingredients:
 - Mig litre d'Oli Oliva Verge Extra.
- Mitja llima.
- Sal fina.

Elaboració:
Tallar la llima a rodanxes, estendre en un plat i tirar per damunt un poc de sal fina.
Deixar el plat amb les rodanxes de llima mig hora de repòs i a continuació introduir el suc que han soltat les rodanxes de llima en la botella de vidre on macerarà l'oli.
Introduir igualment les rodanxes de llima i omplir amb l'oli d'oliva verge extra.
Temps de maceració:  40 dies.
Gastronomia: Tot tipus de peixos.

OLI A L'ORENGA

Ingredients:
 - Mitjà litre d'Oli Oliva Verge Extra.
- 6 branquetes d'orenga.
- 1 cullerada sopera de sajolida fresca o seca.
- 2 fulles de llorer.
- 1 culleradeta de sal.

Elaboració: PER A OLI AMB HERBES AROMÀTIQUES
Temps de maceració:  1 mes.
Gastronomia: Especial per a guisats i torrats de corder.



 OLI COENT

Ingredients:
 - Mig litre d'Oli Oliva Verge Extra.
- 2 dents d'alls pelats.
- 8 Vitets.

Elaboració:
 Introduir els alls pelats i els 8 vitets secs en el flascó on vagen a macerar. A continuació, omplim la botella amb oli d'oliva verge extra i deixar macerar.
Temps de maceració: 40 dies.
Gastronomia: Especial per a pasta i peixos torrats.

  OLI ALS QUATRE AROMES

Ingredients:

- Mig litre d'Oli Oliva Verge Extra.
- 10 gr. de romer sec o una branqueta fresca.
- 10 gr. de timó sec o una branqueta fresca.
- 10 gr. d'orenga sec o una branqueta fresca.
- 10 gr. d'alfàbega seca o una branqueta fresca.
- 1 culleradeta i mitja de sal.

Elaboració: PER A OLI AMB HERBES AROMÀTIQUES
Temps de maceració:  1 mes.
Gastronomia: Ensalades, carns i pasta.

 OLI ALS CINC AROMES

Ingredients:
 - 1 litre d'Oli Oliva Verge Extra.
- 3 branquetes de romer.
- 3 branquetes de timó.
- 3 branquetes d'orenga.
- 3 branquetes d'herba-sana.
- 3 branquetes d'alfàbega fresca.
.
Elaboració: PER A OLI AMB HERBES AROMÀTIQUES
Temps de maceració: 1 mes.
Gastronomia:Ensalades o per a adornar verdures o plats freds.
 

OLI A L'ESTRAGÓ

Ingredients:
- 1 litre Oli Oliva Verge Extra.
- 3 branques d'estragó.

Elaboració: PER A OLI AMB HERBES AROMÀTIQUES
Temps de maceració: 1 mes.
Gastronomia: Ensalades o per a adornar verdures.

 OLI AMB ALL

Ingredients:
- 2 dents d'alls pelats.
- Mig litre d'Oli Oliva Verge Extra.

Elaboració:
Introduir els alls pelats en el flascó on vagen a macerar. Omplir la botella amb oli d'oliva verge extra i deixar macerar. Els alls es poden afegir pelats o picats. Si s'introduïxen picats, és recomanable colar el resultat de la maceració abans de passar-ho al setrill de servici. 
Temps de Maceració:  1, 2 mesos.
Gastronomia: Molt utilitzat en ensalades i fregitel·les, sobretot en les torrades de pa.


OLI AROMÀTIC AMB ALLS TENDRES

Ingredients:
 - 40 gr. d'Oli Oliva Verge Extra.
- 40 gr. de verd d'alls tendres.
- 60 gr. de pells d'espàrrecs.
- 2 cullerades soperes de salsa de soja.

Elaboració:
 Posar tots els següents ingredients en fred en la paella menys la salsa de soja.
Daurar a foc fort, fins a aconseguir que estiguen durs els alls tendres i els trossos dels espàrrecs. Quan comencen a endurir-se, abaixar el foc i continuar la cocció durant 30 minuts sense tapar a fi d'obtindré els sucs dels alls tendres dins de l'oli.
Colar l'oli (rebutjant els solatges obtinguts del filtrat) i afegir-li la salsa de soja sense emulsionar.
Gastronomia: Com a adob ensalades.



 OLI D'OLIVES NEGRES

Ingredients:
 - 1 dl. d'Oli Oliva Verge Extra.
- 10 unitats d'olives negres.
- Sal.

Elaboració:
 Llevar els pinyols a les olives. Trossejar-les en xicotets trossos.
Introduir els trossets d'oliva en el flascó i omplir amb l'oli, tancar el pot i agitar bé perquè es mesclen tots els ingredients.
Tapar hermèticament i deixar macerar.
No conservar en la nevera.
 Temps de maceració: 1 mes.
 Gastronomia: Ideal per a ensalades, sobretot de pasta i de llegums, verdures bullides o pa amb tomaca.




OLI AL ROMER

Ingredients:
 - 1 litre d'Oli Oliva Verge Extra.
- 2 branquetes de romer fresc.
- Un pessic de sal.

Elaboració: PER A OLI AMB HERBES AROMÀTIQUES
Tapar hermèticament i deixar macerar.
Temps de maceració: 1 mes.
Gastronomia: Especial per a pasta i peixos.


OLI DE CEBOLLÍ I MENTA

Ingredients:
 - 2 dl. d'Oli Oliva Verge Extra.
- 100 gr. de cebollí.
- 25 gr. De menta.

Preparació:
 Mesclar tots els ingredients i emulsionar-los. Una vegada emulsionat deixem refredar
Si l'emulsió no ha quedat bé del tot, colar-ho per a eliminar els possibles grums.
Conservar en nevera. Traure-ho dos hores abans de consumir-ho per al seu ús a temperatura ambient.

Gastronomia: Especial per a pasta i peixos.