Paella del Delta

Paella del Delta

L'anècdota:
Fa ja prou anys vaig anar junt amb dos bons poetes a la presentació d'un llibre a una llibreria de Barcelona. Com als tres ens agrada la bona taula i la conversa en la sobretaula, vam organitzar el viatge per poder aturar-nos a delectar amb un bon arròs al delta de l'Ebre. Pararem en Sant Jaume d'Enveja (Paradís envejat) al restaurant DeltaParc. Vam dinar (com no) Paella del delta acompanyades d'un parell de Chardonnay que no recorde la marca. L'amo del restaurant es va acostar a la taula a saludar-nos en assabentar-se que érem valencians, tènia molt interès per saber la nostra opinió sobre la paella. Li vam donar un + 10. Estava boníssima, ben elaborada i l'arròs al punt.  Després va formular una pregunta per a saber el grau de coneixements en gastronomia que teníem. Quina és la vertadera paella? Quins ingredients són els originals? Naturalment allò tènia una fàcil i curta resposta com cantava LaCarcel en la seua cançó " La paella es un plato de arroz" i els ingredients depenen  de la zona geogràfica, l'època de l'any i fins i tot de la butxaca de l'amfitrió. Ens vam allargar tant en la sobretaula parlant dels arrosos que vam arribar cinc minuts tard a la presentació. Tot és vida...
Vos passe una primera recepta de arròs “la Paella del delta” amb la intenció d'incloure en aquest blog un plat d'arròs cada divendres perquè fins i tot tingueu temps de comprar els ingredients i convidar als vostres amics el cap de setmana.

Paella del Delta

    * 400g de arròs
    * 1/2 pollastre
    * 1/2 conill
    * 250 g de costelles de porc
    * 100 g de gambes
    * 1/2 kg de musclos
    * 6 crancs de mar
    * 6 caracols de mar cuits
    * 2 pebrots morrons
    * 1 litre de caldo o aigua
    * safrà, oli d' oliva, sal, tomata, ceba i alls

Trossejar tota la carn i salar-la. Coure al vapor els musclos fins que s'obrin i reservar-los. Sofregir en una paella, amb oli ben calent, tota la carn fins que estigui daurada, afegir al sofregit la seba picada,  el alls laminats i els pebrots. Remoure tot durant 10 minuts. Afegir i sofregir l'arròs, abocant seguidament el brou. Agregar la sepia trossejada, els crancs i el safrà. Salar i deixar coure fins que l'arròs estigui al punt ( 18 minuts aproximadament ). Afegir les gambes, els musclos i els caragols 5 minuts abans d'acabar la cocció.

En aquesta recepta el arròs es sofrig un poc abans d’avocar el caldo. Salvador Gascón de Casa Salvador de Cullera també ho recomana sempre: Que es mescle amb  els olis plens de sabor que s'han condensat després del tractament de les carns, verdures i peixos, que s'envolte en ells perquè el producte final, desprès del cuit de l'aigua, no haja perdut les essències que s'han incorporat de forma indeleble i guanyem el to de color, uniforme, torrat, agradable a la vista.


Comentaris

Entrades populars