Salsa balandra
La salsa balandra és una salsa catalana per acompanyar
peixos i suquets.
Ingredients:
·
300ml d'oli d'oliva
·
300ml de vinagre
·
100ml de caldo de peix
·
30g d'ametlles
·
3 llesques fines de pa
·
2 alls grans
·
2 culleradetes de pebre roig
·
nou moscada
Preparació:
1. Fregiu
en una paella el pa amb tot l'oli d'oliva fins a que estiguen ben daurades i
cruixents.
2. Mentres,
en un morter, piqueu finament els alls, les ametlles i el pebre roig.
3. Afegiu
el pa, "no tireu l'oli que queda a la paella" i seguiu picant fins
aconseguir una pasta fina i homogènia.
4. Poseu
la picada a la paella on havíeu fregit el pa i barregeu-la bé amb l'oli que
queda. Sofregiu-lo donant una o dues voltetes de cullera, uns 30 segons, amb
cura que no es cremi.
5. Afegiu
el vinagre, remeneu de nou i deixeu-lo reduir fins a la meitat del seu volum
inicial. Al final, afegiu un culleró de caldo i, si voleu, un poc de nou
moscada, i mescleu.
Variants i comentaris
Si us agrada més espesa hi podeu afegir més pa. Hi ha qui
la fa un pèl picant, afegint una mica de pebre roig picant o bitet.
Es pot usar com a salsa a part, per exemple en peixos
utilitzats per a fer un caldo, cuits a la sal, o d'un arròs a banda, o bé es
pot afegir en sopes i suquets de peix, deixatada amb el caldo.
Comentaris