dijous, 24 de maig de 2012

Salsa balandra


La salsa balandra és una salsa catalana per acompanyar peixos i suquets.

Ingredients:

·         300ml d'oli d'oliva
·         300ml de vinagre
·         100ml de caldo de peix
·         30g d'ametlles
·         3 llesques fines de pa
·         2 alls grans
·         2 culleradetes de pebre roig
·         nou moscada

Preparació:

1.       Fregiu en una paella el pa amb tot l'oli d'oliva fins a que estiguen ben daurades i cruixents.
2.       Mentres, en un morter, piqueu finament els alls, les ametlles i el pebre roig.
3.       Afegiu el pa, "no tireu l'oli que queda a la paella" i seguiu picant fins aconseguir una pasta fina i homogènia.
4.       Poseu la picada a la paella on havíeu fregit el pa i barregeu-la bé amb l'oli que queda. Sofregiu-lo donant una o dues voltetes de cullera, uns 30 segons, amb cura que no es cremi.
5.       Afegiu el vinagre, remeneu de nou i deixeu-lo reduir fins a la meitat del seu volum inicial. Al final, afegiu un culleró de caldo i, si voleu, un poc de nou moscada, i mescleu.

Variants i comentaris

Si us agrada més espesa hi podeu afegir més pa. Hi ha qui la fa un pèl picant, afegint una mica de pebre roig picant o bitet.
Es pot usar com a salsa a part, per exemple en peixos utilitzats per a fer un caldo, cuits a la sal, o d'un arròs a banda, o bé es pot afegir en sopes i suquets de peix, deixatada amb el caldo.

2 comentaris:

Narrador ha dit...

Ostres, Pasqual, aquestes darreres receptes donen ganes de posar-les en pràctica només de veure les fotos!

Anònim ha dit...

Hiha un plat tradicional dels pescadors del Baix Ebre elaborat amb peix blanc, peix blau i patata anomenat 'caldo' que s'acompanya amb la salsa balandra. Algu seria capaç de dirme quins peixos son els que es fan servir?