Consells sobre la cocció d'hortalisses
La verdura és un producte delicat, per tant, és necessari
que els processos de cocció no siguen agressius ni prolongats.
Per norma general tendim a sobrecoure la verdura tant en
temperatura com en temps.
Si haguérem de coure unes bledes per exemple, el més
normal seria pensar que després de trossejar les bledes (penques i fulles tot
al mateix temps),les ficaríem en una casserola cobertes d'aigua i al cap d'una
mitja hora de bullir a límit ja tindríem unes riques bledes bullides.
Açò no és així!
La bleda per exemple cal tractar-la de la manera següent
:
Tallem les penques en trossos d'uns 2-3 cm. de llarg, les
llavem i les preservem
Piquem les fulles amb la grandària de juliana que més ens
convinga, la llavem i la preservem.
Mentres hem fet tot açò, haurem posat a bullir una
casserola amb abundant aigua i sal (la sal la justa).
Quan està a punt de trencar el bull l'aigua, fiquem els
trossos de Penca. Esperem que torne a trencar a bullir. En eixe moment fiquem les
fulles i apartem la casserola del foc .
Deixarem l'olla tapada durant una hora aproximadament.
Després traurem les bledes i les deixarem refredar.
Dit açò convé tindre en compte que cada hortalissa té el
seu temps de cocció particular, però que el procés sempre és el mateix:
1. Aigua
bullint amb sal
2. Immersió
del producte
3. Cocció
en temperatura descendent (temperat)
És important assenyalar que tota la verdura verda quan la
traiem de l'aigua, si no l'hem sobrecuit,
tendix a prendre un color verd intens molt interessant.
En les carxofes per exemple el resultat és espectacular.
Adquirixen un color verd botella fosc increïble (és per causa de la clorofil·la,
la planta tendix a traure-la a l'exterior i al contacte amb l'aire es fixa en
la seua capa superficial).
En les carxofes és molt important no utilitzar llima
abans de coure-les .Només cal llavar-les amb aigua corrent.
Taula de cocció
Bledes 2 min.
Xicòries 3
min.
Carxofes 6
min.
Borratja 3
min.
Espinacs 1min.
Bajoqueta 4
min.
Cols de Brussel·les 3
min.
Cardo Roig 10 min.
Col 8
min.
Habites baby Escaldar
5 segons
Pésols "llàgrima" Escaldar 5 segons
Floricol 6 min.
Creïlla en trossos 15
minuts
(depén de grossor)
Comentaris