Torró Guirlatxe



  El guirlatxe es pot considerar semblant al torró dur, però no conté mel ni clara d'ou, per la qual cosa el seu color és marró. A les Illes Balears i a la Catalunya Nord és autòcton i es diu torró negre o torró cremat. Un familiar més llunyà, del guirlatxe, serien les ametles garrapinyades, pressents a tota la Mediterrània

Ingredients:

500 grams d'ametles pelades torrada i sense sal,
500 grams de sucre,
1 mandarina (el suc espremut),
1 dollet de suc de llima, i anisets.


Elaboració:

Llevar la pell de les ametles si no s'han trobat pelades. Preparar el lloc on anem a estendre el crocant calent: pot fer-se sobre el marbre de la cuina untant prèviament la superfície d'oli de gira-sol. També es pot fer sobre una llanda de forn amb poca alçada, posar un full de paper de cuina sobre ella i untar-la d'oli (no és imprescindible però es desapegarà millor). Reservar.

Per a fer el caramel, posar al foc una paella apropiada amb el sucre, el suc de llima i el suc de mandarina. Cuinar fins que es faça el caramel. No tocar-ho amb cap utensili. Tan sols cal moure la paella per a homogeneïtzar la temperatura del conjunt i que es faça per totes les parts uniformement.

Quan s'haja dissolt el sucre i tot estiga color daurat avellana (tampoc hi haurà grums), afegir les ametles i remoure amb una cullera de fusta. Repartir bé les ametles perquè queden ben empalustrades i seguit, bolcar sobre la llauna de forn amb el paper de cuina que tenim ja preparada (o sobre l'encimera de marbre greixada).
Extendre amb el corró també untat d'oli (per açò fa falta que, si es fa en llauna de forn, tinga poca alçada, per a poder maniobrar amb el corró). Repartir per tota la superfície uns anisets (no massa) i sense tardar molt, començar a tallar-lo amb un ganivet de fulla ampla.

Comentaris

Entrades populars