Coulis de tomaca i xalota al porto




És possible que tingueu un plat principal de carn ja definit per al menú de Nadal i vos falte quelcom per a donar-li gràcia, o que estigueu buscant una melmelada no molt dolça per a combinar amb la taula de formatges. Moltes altres opcions vos donarà aquest “Coulis de tomaca i xalota al porto”, està exquisit, cavalca entre la salsa i la melmelada de tomaca, no és embafosa , és aromàtica, suau i elegant en el paladar.

El Coulis de tomaca i xalota al porto conquista de forma tan simple com servit sobre una torrada, però no dubteu a acompanyar el magret d'ànec, el porquet torrat, el pastís de carn… amb una generosa cullerada d'aquest coulis, i tindre preparada la salsera per a qui vullga repetir.



Ingredients:



480 grams de tomaques (pesats una vegada pelats i retirat el peduncle)

150 grams de xalotes (pesades una vegada pelades)

2 claus d'olor

6 baies grans de pebre de Jamaica

Un bon tros de macis,(corfa de la nou moscà) o si no en trobeu substituir per nou moscà

100 grams de sucre

1/2 llima (el seu suc)

70 grams de vi de Porto

1 i 1/2 (cullera postre) de sal

1 (cullera cafè) d'Agar Agar en pols.

 

Elaboració:



Una vegada pelats les tomaques, trosseja'ls. Pela les xalotes i talla-les bé fines. Posa ambdós ingredients en una cassola de fons gruixut o en la que utilitzes per a fer melmelades. Afig els claus, el pebre de Jamaica, el macis, el sucre, el suc de llima i la sal.

Posa'l a calfar fins que trenque a bullir, llavors redueix el foc al mínim i deixa coure una hora, amb la tapa posada però sense encaixar, deixant que isca vapor. Passada aquesta primera hora, retira la cassola del foc i tritura amb la batedora.


Afig llavors el Porto i mescla bé, torna a portar a ebullició i redueix el foc per a deixar coure aproximadament una altra hora, amb la cassola destapada i movent de tant en tant, fins que a penes quede aigua de vegetació de la tomaca i el vi haja reduït, ha de presentar una textura quasi de melmelada. Afig llavors l'Agar Agar tamisant-lo amb un colador i mesclant amb una cullera al mateix temps que va caient perquè no es facen grums.

Cou un parell de minuts més, mentres continues movent i apaga el foc. Si el Coules de tomaca i xalota al Porto és per a fer conserva, procedix convenientment, en cas contrari pots deixar refredar abans de passar a la salsera o al pot en el que el conservaràs per uns dies.



El Coulis de tomaca i xalota al Porto es pot servir fred o calent, i ja sabeu que és ideal per a combinar amb carns, formatge, foie gras, verdures o hortalisses… No tardeu a provar-lo.

Comentaris

Entrades populars