Coulis de tomaca i xalota al porto
És possible
que tingueu un plat principal de carn ja definit per al menú de Nadal i vos
falte quelcom per a donar-li gràcia, o que estigueu buscant una melmelada no
molt dolça per a combinar amb la taula de formatges. Moltes altres opcions vos
donarà aquest “Coulis de tomaca i xalota al porto”, està exquisit, cavalca
entre la salsa i la melmelada de tomaca, no és embafosa , és aromàtica, suau i
elegant en el paladar.
El Coulis de
tomaca i xalota al porto conquista de forma tan simple com servit sobre una
torrada, però no dubteu a acompanyar el magret d'ànec, el porquet torrat, el
pastís de carn… amb una generosa cullerada d'aquest coulis, i tindre preparada
la salsera per a qui vullga repetir.
Ingredients:
480 grams de
tomaques (pesats una vegada pelats i retirat el peduncle)
150 grams de xalotes
(pesades una vegada pelades)
2 claus d'olor
6 baies grans
de pebre de Jamaica
Un bon tros de
macis,(corfa de la nou moscà) o si no en trobeu substituir per nou moscà
100 grams de
sucre
1/2 llima (el
seu suc)
70 grams de vi
de Porto
1 i 1/2 (cullera
postre) de sal
1 (cullera cafè)
d'Agar Agar en pols.
Elaboració:
Una vegada
pelats les tomaques, trosseja'ls. Pela les xalotes i talla-les bé fines. Posa
ambdós ingredients en una cassola de fons gruixut o en la que utilitzes per a
fer melmelades. Afig els claus, el pebre de Jamaica, el macis, el sucre, el suc
de llima i la sal.
Posa'l a
calfar fins que trenque a bullir, llavors redueix el foc al mínim i deixa coure
una hora, amb la tapa posada però sense encaixar, deixant que isca vapor.
Passada aquesta primera hora, retira la cassola del foc i tritura amb la
batedora.
Afig llavors
el Porto i mescla bé, torna a portar a ebullició i redueix el foc per a deixar
coure aproximadament una altra hora, amb la cassola destapada i movent de tant
en tant, fins que a penes quede aigua de vegetació de la tomaca i el vi haja
reduït, ha de presentar una textura quasi de melmelada. Afig llavors l'Agar
Agar tamisant-lo amb un colador i mesclant amb una cullera al mateix temps que
va caient perquè no es facen grums.
Cou un parell
de minuts més, mentres continues movent i apaga el foc. Si el Coules de tomaca
i xalota al Porto és per a fer conserva, procedix convenientment, en cas
contrari pots deixar refredar abans de passar a la salsera o al pot en el que
el conservaràs per uns dies.
El Coulis de
tomaca i xalota al Porto es pot servir fred o calent, i ja sabeu que és ideal
per a combinar amb carns, formatge, foie gras, verdures o hortalisses… No
tardeu a provar-lo.
Comentaris