Com elaborar 12 tipus d'olis aromàtics
OLI D'OLIVA A L'ALFÀBEGA
OLI A LA LLIMA
OLI A L'ORENGA
OLI COENT OLI COENT
OLI ALS
QUATRE AROMES
OLI ALS
CINC AROMES
OLI AMB ESTRAGÓ
OLI AMB
ALL
OLI
AROMÀTIC AMB ALLS TENDRES
OLI
D'OLIVES NEGRES
OLI AL ROMER
OLI DE CEBOLLÍ I MENTA
Estos tipus d'oli, molt utilitzats pels grans mestres de
la cuina mediterrània, es poden elaborar a casa molt fàcilment, i amb una gran
varietat d'ingredients. Per a això basta disposar d'un pot hermètic de vidre,
oli d'oliva verge extra i els ingredients desitjats, i deixar-lo macerar durant
un temps que varia en funció dels ingredients.
Després del procés de maceració ja està preparat per al
seu consum i podem posar-lo en els dispensadors i adornar-los introduint una
branqueta de l'ingredient a mode decoratiu. La seua aplicació és molt variada:
ensalades, pastes, peixos, carns o guisats i l'èxit del plat resideix a tirar
la quantitat justa i triar bé el tipus d'oli aromàtic que es va a utilitzar.
El tipus d'oli usat per a elaborar-los depèn en gran part
del gust del consumidor si bé recomanem un oli d'oliva verge extra.
OLI D'OLIVA A
L'ALFÀBEGA
Ingredients:
- Mig litre
d'Oli Oliva verge Extra.
- 25 gr d'alfàbega fresca.
- Una culleradeta de sal.
Elaboració: PER A TOT TIPUS D'OLI AMB HERBES AROMÀTIQUES
És preferible utilitzar l'alfàbega fresca, si açò no fóra
possible recórrer a la seca.
Netejar les herbes fresques amb ajuda d'un paper de
cel·lulosa o drap. Si tingueren terra, passe-les per un poc d'aigua, i espere
que estiguen eixutes.
Triture l'alfàbega i introduïsca-la en un flascó de vidre
net amb l'oli on maceraran i si és possible hermètic i afegir un poc de sal.
Tapar hermèticament i deixar macerar.
No conservar en la nevera.
Perquè el sabor de l'oli siga més intens, a mitat del
procés renova les herbes i deixen-ho 2 setmanes més amb les noves.
I si vols mesclar el sabor amb una altra herba més, repeteix
el procés amb una altra espècie més.
També es pot afegir dos dents d'all ben pelats.
Una vegada acabat el procés de maceració colar l'oli si
es desitja, i introduir-lo en una oliera per al seu ús.
Temps de maceració: 1 mes.
Gastronomia: Especial en cru per a adobar ensalades o com
a base per a fregir albergines, carabassetes o pimentons.
OLI A LA LLIMA
Ingredients:
- Mig litre d'Oli Oliva Verge Extra.
- Mitja llima.
- Sal fina.
Elaboració:
Tallar la llima a rodanxes, estendre en un plat i tirar
per damunt un poc de sal fina.
Deixar el plat amb les rodanxes de llima mig hora de
repòs i a continuació introduir el suc que han soltat les rodanxes de llima en
la botella de vidre on macerarà l'oli.
Introduir igualment les rodanxes de llima i omplir amb
l'oli d'oliva verge extra.
Temps de maceració: 40 dies.
Gastronomia: Tot tipus de peixos.
OLI A L'ORENGA
Ingredients:
- Mitjà litre d'Oli Oliva Verge Extra.
- 6 branquetes d'orenga.
- 1 cullerada sopera de sajolida fresca o seca.
- 2 fulles de llorer.
- 1 culleradeta de sal.
Elaboració: PER A
OLI AMB HERBES AROMÀTIQUES
Temps de maceració: 1 mes.
Gastronomia: Especial per a guisats i torrats de corder.
OLI COENT
Ingredients:
- Mig litre d'Oli Oliva Verge Extra.
- 2 dents d'alls pelats.
- 8 Vitets.
Elaboració:
Introduir els alls pelats i els 8 vitets secs en el
flascó on vagen a macerar. A continuació, omplim la botella amb oli d'oliva
verge extra i deixar macerar.
Temps de maceració: 40 dies.
Gastronomia: Especial per a pasta i peixos torrats.
OLI ALS QUATRE
AROMES
Ingredients:
- Mig litre d'Oli Oliva Verge Extra.
- 10 gr. de romer sec o una branqueta fresca.
- 10 gr. de timó sec o una branqueta fresca.
- 10 gr. d'orenga sec o una branqueta fresca.
- 10 gr. d'alfàbega seca o una branqueta fresca.
- 1 culleradeta i mitja de sal.
Elaboració: PER A OLI AMB HERBES AROMÀTIQUES
Temps de maceració: 1 mes.
Gastronomia: Ensalades, carns i pasta.
OLI ALS CINC
AROMES
Ingredients:
- 1 litre d'Oli Oliva Verge Extra.
- 3 branquetes de romer.
- 3 branquetes de timó.
- 3 branquetes d'orenga.
- 3 branquetes d'herba-sana.
- 3 branquetes d'alfàbega fresca.
.
Elaboració: PER A OLI AMB HERBES AROMÀTIQUES
Temps de maceració: 1 mes.
Gastronomia:Ensalades o per a adornar verdures o plats
freds.
OLI A L'ESTRAGÓ
Ingredients:
- 1 litre Oli Oliva Verge Extra.
- 3 branques d'estragó.
Elaboració: PER A OLI AMB HERBES AROMÀTIQUES
Temps de maceració: 1 mes.
Gastronomia: Ensalades o per a adornar verdures.
OLI AMB ALL
Ingredients:
- 2
dents d'alls pelats.
- Mig
litre d'Oli Oliva Verge Extra.
Elaboració:
Introduir els alls pelats en el flascó on vagen a
macerar. Omplir la botella amb oli d'oliva verge extra i deixar macerar. Els
alls es poden afegir pelats o picats. Si s'introduïxen picats, és recomanable
colar el resultat de la maceració abans de passar-ho al setrill de servici.
Temps de Maceració: 1, 2 mesos.
Gastronomia: Molt utilitzat en ensalades i fregitel·les,
sobretot en les torrades de pa.
OLI AROMÀTIC AMB ALLS TENDRES
Ingredients:
- 40 gr. d'Oli Oliva Verge Extra.
- 40 gr. de verd d'alls tendres.
- 60 gr. de pells d'espàrrecs.
- 2 cullerades soperes de salsa de soja.
Elaboració:
Posar tots els següents ingredients en fred en la paella
menys la salsa de soja.
Daurar a foc fort, fins a aconseguir que estiguen durs
els alls tendres i els trossos dels espàrrecs. Quan comencen a endurir-se,
abaixar el foc i continuar la cocció durant 30 minuts sense tapar a fi d'obtindré
els sucs dels alls tendres dins de l'oli.
Colar l'oli (rebutjant els solatges obtinguts del
filtrat) i afegir-li la salsa de soja sense emulsionar.
Gastronomia: Com a adob ensalades.
OLI D'OLIVES
NEGRES
Ingredients:
- 1 dl. d'Oli Oliva Verge Extra.
- 10 unitats d'olives negres.
- Sal.
Elaboració:
Llevar els pinyols a les olives. Trossejar-les en
xicotets trossos.
Introduir els trossets d'oliva en el flascó i omplir amb
l'oli, tancar el pot i agitar bé perquè es mesclen tots els ingredients.
Tapar hermèticament i deixar macerar.
No conservar en la nevera.
Temps de maceració: 1 mes.
Gastronomia: Ideal per a ensalades, sobretot de pasta i
de llegums, verdures bullides o pa amb tomaca.
OLI AL ROMER
Ingredients:
- 1 litre d'Oli Oliva Verge Extra.
- 2 branquetes de romer fresc.
- Un pessic de sal.
Elaboració: PER A OLI AMB HERBES AROMÀTIQUES
Tapar hermèticament i deixar macerar.
Temps de maceració: 1 mes.
Gastronomia: Especial per a pasta i peixos.
OLI DE CEBOLLÍ I MENTA
Ingredients:
- 2 dl. d'Oli Oliva Verge Extra.
- 100 gr. de cebollí.
- 25 gr. De menta.
Preparació:
Mesclar tots els ingredients i emulsionar-los. Una vegada
emulsionat deixem refredar
Si l'emulsió no ha quedat bé del tot, colar-ho per a
eliminar els possibles grums.
Conservar en nevera. Traure-ho dos hores abans de
consumir-ho per al seu ús a temperatura ambient.
Comentaris