Marmitako de bonítol
Este plat té el seu origen en els vaixells de pesca bascos,
com disposaven de pocs ingredients i utensilis per a preparar el menjar ideaven plats que foren senzills. El seu nom li ve donat per la
marmita , recipient en què era elaborat a bord.
Hi ha moltes varietats d'este guisat, cada casa té la seua
manera de fer-lo.
Ingredients per a 4-6 persones:
·
600 gr. de bonítol
·
600 gr. de creïlles
·
2 cebes
·
2 pimentons verds 2 nyores
·
2 alls
·
1 carlota
·
sal, jolivert,
·
safrà
·
Oli d'oliva verge extra
Posar a remulla les nyores, almenys una hora, partides per
la mitat sense les llavors, en aigua temperada. Una vegada hidratades traure
la polpa amb ajuda d'una cullereta.
Reservar.
Llevem la pell i les espines del bonítol i junt amb 1 ceba,
la carlota , un poc de sal i un litre d'aigua el posem a coure uns 15-20 minuts
per a fer un caldo llevant la clarina que es fa en la superfície. El colem i
reservem calent.
La carn del bonítol la tallem a tacs. Reservar.
En una cassola posar oli i ofeguem l'altra ceba picada amb
un poc de sal, als 5 minuts afegim el pimentó verd trossejat i els alls picats.
Passats 10' agreguem la carn de les nyores i les creïlles
esclafides junt amb uns brins de safrà.
Abocar el caldo colat fins a cobrir-lo tot. Semitapar la cassola
i a foc lent deixar coure fins que les creïlles estiguen tendres, seran uns 20
- 30 minuts.
Saltejar en una paella amb molt poc oli i a foc viu els daus de bonítol, un minut o dos com a
màxim i afegir-los al guisat. Apagar el foc i deixar 5 minuts tapat, perquè coga
amb la calor residual. Empolvorar amb jolivert picat. Servir.
Comentaris