Aspencat de Gandia





Aquesta recepta de diferents verdures és coneguda a València com aspencat. A la Ribera li diguem (esgarraet) i a  Catalunya se serveix també aquest plat, on és conegut davall un altre nom (escalibada). A València se serveix l'aspencat amb pa com a entrant o com a guarnició.

Ingredients per a 4 persones:
- Pimentó roig
- Albergínia
- Oli d'oliva verge
- Abadejo salat
- All
- Julivert
- Sal

A la ciutat d'Alcoi i els seus voltants se sol afegir a aquesta recepta també tomaques xicotetes. Hi ha diferents variants de l'aspencat segons gusts. Es pot fer l'aspencat només amb pimentó i all, amb abadejo o sense salat o afegint tomaques.


1.       En primer lloc es torren l'albergínia i els pimentons en el forn a temperatura màxima durant vint minuts aproximadament.
2.       Durant aquest temps es talla l'all a rodanxes, el julivert en xicotets trossos i l'abadejo salat en xicotetes tires.
3.       A continuació es trauen del forn els pimentons i l'albergínia i es deixen refredar. Una vegada refredats es pelen i es tallen a tires.
4.       S'aboquen les tires de pebre i albergínia en una font amb abundant oli d'oliva verge.
5.       A continuació s'afig l'all, l'abadejo i el julivert.
6.       Finalment es prova el punt de sal. Normalment no cal Afegir sal si se li va afegir abadejo salat a la recepta.
7.       Es recomana deixar reposar l'aspencat durant diverses hores o un dia al frigorífic perquè desenvolupe tota la seua aroma. En portar molt d'oli se Serveix l'aspencat amb pa.

Comentaris

Entrades populars