Aspencat de Gandia
Aquesta recepta de diferents verdures és coneguda a
València com aspencat. A la Ribera li diguem (esgarraet) i a Catalunya se serveix també aquest plat, on és conegut
davall un altre nom (escalibada). A València se serveix l'aspencat amb pa com a
entrant o com a guarnició.
Ingredients per a 4 persones:
- Pimentó roig
- Albergínia
- Oli d'oliva verge
- Abadejo salat
- All
- Julivert
- Sal
A la ciutat d'Alcoi i els seus voltants se sol afegir a
aquesta recepta també tomaques xicotetes. Hi ha diferents variants de
l'aspencat segons gusts. Es pot fer l'aspencat només amb pimentó i all, amb
abadejo o sense salat o afegint tomaques.
1. En
primer lloc es torren l'albergínia i els pimentons en el forn a temperatura
màxima durant vint minuts aproximadament.
2. Durant
aquest temps es talla l'all a rodanxes, el julivert en xicotets trossos i
l'abadejo salat en xicotetes tires.
3. A
continuació es trauen del forn els pimentons i l'albergínia i es deixen
refredar. Una vegada refredats es pelen i es tallen a tires.
4. S'aboquen
les tires de pebre i albergínia en una font amb abundant oli d'oliva verge.
5. A
continuació s'afig l'all, l'abadejo i el julivert.
6. Finalment
es prova el punt de sal. Normalment no cal Afegir sal si se li va afegir
abadejo salat a la recepta.
7. Es
recomana deixar reposar l'aspencat durant diverses hores o un dia al frigorífic
perquè desenvolupe tota la seua aroma. En portar molt d'oli se Serveix
l'aspencat amb pa.
Comentaris