Guisat de Caragols amb fenoll




El divendres Arcadi España em comentava que és l'època de collir el fenoll que està ara brotant pels marges o camps (els que encara no han destruït els amants dels fitosanitaris) Ara és quan més tendre està, abans que comença a espigar. Recordava Arcadi el sabor tan fresc  que el fenoll li donava al guisat de caragols cristians. Ell no coneixia la recepta, però em va reptar a que la buscara i publicara. De seguida vaig pensar en Empar Jurado, que per el seu bon saber de gastronomia tradicional i els lligams amb Rafelguaraf, el poble del seu marit l'escriptor Vicent Sanxis, estava jo segur que la coneixeria. Mira per on, Vicent va escriure fa ja uns quants anys un article on parlava del guisat de caragols amb fenoll per a  la revista TERRA, aquella revista de joves de Carcaixent. Esta és la  transcripció de la recepta:

                 
¨Guisat de caragols amb fenoll¨

                
Ingredients mínims per a 4 persones (que es poden variar en quantitat i en alguns ingredients segons el gust):

                - 4 dotzenes de caragols.

                - 1/2 kg. de creïlles.

                - 4 ous.

                - Fenoll (Foeniculum vulgare) en quantitat al gust.

                - Pebre roig, ceba i sal.

                
Prèviament els caragols s'han ¨d'enganyar¨ al sol bé vorejats de sal, o bé tapant-los en una cassola amb un poc d’aigua. Recomane que siguen ¨cristianes¨ (Otala punctata) preferentment per tenir un sabor més fi; no obstant això, també es pot fer amb ¨moros¨ (Helix aspersa), si els paladars no són excessivament refinats. 
Preparació: 
Primer cal sofregir la ceba, després afegir el fenoll i el pebre roig i finalment l'aigua. A continuació es posen tots els altres ingredients, i un poc més avant -quan estiga l'aigua bullint- es posen els ous. També es poden posar, al gust dels comensals, uns pèsols o bé unes carxofes trossejades o unes faves. Això sempre dependrà del gust de cadascú.

                D'ensalada us recomane una altra varietat típica del terreny: el ¨Raïmet de pastor¨.


Comentaris

Narrador ha dit…
Ara és l'època. En primavera, a ma casa es feia aquest quisat prou sovint. Ve a ser una variant del guisat de setmana santa.

Entrades populars