divendres, 8 de març de 2013

Raïm de pastor en salmorra





La planta

El RAÏM DE PASTOR (Sedum Sediforme), en castellà "uña de gato", és una xicoteta planta que es troba fàcilment pel País Valencià, en terrenys de secà, vores de camins, empedrats, estants vores dels bancals, etc.

Les seues propietats medicinals són conegudes des d'antic. Els pastors rosegaven les seues fulles per a combatre l'acidesa d'estómac i les nafres a la boca. Picant uns fulles es pot aplicar en ferides i picadures.

Encara que es troba tot l'any, és preferible collir-les a la primavera, quan estan tendres, millor els brots jóvens, i sempre Abans d'espigar-se.



Ingredients:

* Raïm de pastor
* 10 gots d'aigua
* ½ Kg de sal
* 1 got de vinagre
* 1 llimó
* Pebrella

Elaboració:

* Colliu el raïm de pastor tendre, preferiblement en la moguda jove del mes de març- abril i, en qualsevol cas, sempre abans que espigue.
* Renteu-lo i deixeu-lo ben net de terra.
* Escaldeu-lo una mica en una cassola per a llevar-li l'aspror.
* Aboqueu-lo en una gerreta, saleu-lo i adobeu-lo amb aigua, pebrella, pells de llimó, vinagre i sal.
* Les mesures de l'adob del raïmet de pastor que se solen posar vénen a ser de deu gots d'aigua per un de vinagre i mig de sal.
* En uns dies el podrem servir d'aperitiu o de guarnició a les amanides.

1 comentari:

maria oliver ha dit...

Ai, què bo! és la meteixa mesura del raimet de pastor que feia ma mare! m´encantava...
Enhorabona Pascual i gràcies per totes les teues receptes. Besstkovis