Guisat de Caragols amb fenoll
El divendres Arcadi España em comentava que és l'època de
collir el fenoll que està ara brotant pels marges o camps (els que encara no
han destruït els amants dels fitosanitaris) Ara és quan més tendre està, abans
que comença a espigar. Recordava Arcadi el sabor tan fresc que el fenoll li donava al guisat de caragols
cristians. Ell no coneixia la recepta, però em va reptar a que la buscara i
publicara. De seguida vaig pensar en Empar Jurado, que per el seu bon saber de
gastronomia tradicional i els lligams amb Rafelguaraf, el poble del seu marit
l'escriptor Vicent Sanxis, estava jo segur que la coneixeria. Mira per on,
Vicent va escriure fa ja uns quants anys un article on parlava del guisat de
caragols amb fenoll per a la revista
TERRA, aquella revista de joves de Carcaixent. Esta és la transcripció de la recepta:
¨Guisat de caragols amb fenoll¨
Ingredients mínims per a 4
persones (que es poden variar en quantitat i en alguns ingredients segons el
gust):
- 4 dotzenes de caragols.
- 1/2 kg. de creïlles.
- 4 ous.
- Fenoll (Foeniculum vulgare) en quantitat al gust.
- Pebre roig, ceba i sal.
Prèviament
els caragols s'han ¨d'enganyar¨ al sol bé vorejats de sal, o bé tapant-los en
una cassola amb un poc d’aigua. Recomane que siguen ¨cristianes¨ (Otala punctata) preferentment per tenir
un sabor més fi; no obstant això, també es pot fer amb ¨moros¨ (Helix aspersa), si els paladars no són
excessivament refinats.
Preparació:
Primer cal sofregir la ceba, després afegir
el fenoll i el pebre roig i finalment l'aigua. A continuació es posen tots els
altres ingredients, i un poc més avant -quan estiga l'aigua bullint- es posen
els ous. També es poden posar, al gust dels comensals, uns pèsols o bé unes
carxofes trossejades o unes faves. Això sempre dependrà del gust de cadascú.
D'ensalada us recomane una altra
varietat típica del terreny: el ¨Raïmet
de pastor¨.
Comentaris