Sacsacollons


Ingredients:

1 Quilo d'Abadejo.
3 Cebes.
4 creïlles mitjanes.
Aigua.
Oli d'oliva.
Sal.
3 o 4 dents d'all (al gust)
1 rovell d'ou (segons gustos)

Preparació: 

La vespra, posarem l'abadejo en abundant aigua per a dessalar-lo, tallat en trossos mitjanets, i canviant l'aigua dues o tres vegades durant tot el dia. 
Posarem aigua a calfar, i mentres arranca a bullir, pelarem i tallarem en trossos mitjans les cebes i les creïlles. Les afegirem a l'aigua bullint amb un doll d'oli i un poc de sal. 
Al cap d'un quart d'hora, tot ben cuit. 
Mentrestant, amb els alls, un poc de sal i oli, farem un allioli, si volem rebaixar-lo i lligar mes fàcil, afegirem el rovell d'ou. 
Se serveix l'olla en plats fondos, i sobre els ingredients se serveix generosament l'allioli. 
Bon profit.  

Comentaris

Conxa ha dit…
d'on ha eixit el nom del plat? :) la curiositat s'apodera de mi!
Pascual Adrià ha dit…
A Catalunya el plat Sacsacollons es diu Brandada de bacallà. El seu origen pot ser una variant de l'allioli apareguda amb la introducció del bacallà a aquestes terres, és a dir almenys al segle XVI.
El mot brandar és comú a les llengües catalanes i occitanes (en occità, brander) i fa referència al moviment que cal fer amb la mà de morter, que s'associa al batall de les campanes quan sonen i al propi "batall masculí". És un plat que tradicionalment fèien els homes, ja que se suposava que sublimava la masturbació masculina. El mot brandar significa sacsejar i tombar o donar voltes de dalt a baix, i té incontestablement, com també el mot brandada, una relació molt íntima amb els genitals masculins, el nom del plat és, en català i occità, un referent sexual explícit. Aquest plat té doncs altres noms ben descriptius, per exemple, a Castelló de la Plana es diu sacsacollons, a Tossa de Mar, cimitomba (també amb segons sentits); brand cujun en occità de la Ligúria; i bacallà a la brandi colloni o a la grandi colloni, al Vallès i al Maresme.

Entrades populars