dilluns, 6 de maig de 2013

Sèpia estofada amb tomaca, ceba i vi blanc



Ingredients per a 6 persones:

  •     2 quilos de sèpia sense netejar
  •     2 cebes grans
  •     6 tomaques madures
  •     2 culleradetes de carn de pimentó xoricer o una nyora
  •     8 dents d'all
  •     600 mil·lilitres de vi blanc
  •     Dues branques de timó
  •     Dues cullerades de julivert fresc
  •     Vitet roig fresc (opcional)
  •     6 cullerades d'oli d'oliva verge extra
  •     Sal i pebre en gra

Preparació:

1. Netejar i pelar la sèpia intentant que no es trenquen la bossa de la melsa ni la de la tinta. Reservar la primera i guardar la segona per a futures receptes (es pot congelar). Si es demana al pescater que la neteje, digueu-li que guarde la melsa.

2. Tallar la sèpia en trossos mitjans (per exemple, per la meitat al llarg i després cada meitat a l'ample en vuit trossos. Les potes es poden deixar senceres o, si són molt grans, partir-les per la meitat.

3. Picar a en gros la ceba, l'all i les tomaques. Ofegar la ceba i l'all un parell de minuts amb l'oli en una cassola gran a foc mitjà. Afegir la tomaca i la carn de pimentó xoricer, i ofegar uns cinc minuts més.

4. Afegir Les bosses de la melsa, la sèpia trossejada i ofegar uns tres minuts més removent de tant en tant. Salar i incorporar unes boles de pebre (una dotzena, més o menys) i, si es vol que piqué un poc, el vitet fresc a rodanxes no molt xicotetes.

5. Afegir el vi, uns 250 mil·lilitres d'aigua i el timó, i deixar estofar a foc suau durant una hora i mitja aproximadament (Si usem olla de pressió, reduir els líquids a la meitat i el temps, a 20 minuts). Quan falten cinc minuts, perquè estiga fet, afegir el julivert. Servir calent o tebi. Acompanyat amb arròs blanc o creïlles.