Sèpia estofada amb tomaca, ceba i vi blanc
Ingredients per a 6 persones:
- 2 quilos de sèpia sense netejar
- 2 cebes grans
- 6 tomaques madures
- 2 culleradetes de carn de pimentó xoricer o una nyora
- 8 dents d'all
- 600 mil·lilitres de vi blanc
- Dues branques de timó
- Dues cullerades de julivert fresc
- Vitet roig fresc (opcional)
- 6 cullerades d'oli d'oliva verge extra
- Sal i pebre en gra
Preparació:
1. Netejar i pelar la sèpia intentant que no es trenquen la
bossa de la melsa ni la de la tinta. Reservar la primera i guardar la segona
per a futures receptes (es pot congelar). Si es demana al pescater que la
neteje, digueu-li que guarde la melsa.
2. Tallar la sèpia en trossos mitjans (per exemple, per
la meitat al llarg i després cada meitat a l'ample en vuit trossos. Les potes
es poden deixar senceres o, si són molt grans, partir-les per la meitat.
3. Picar a en gros la ceba, l'all i les tomaques. Ofegar
la ceba i l'all un parell de minuts amb l'oli en una cassola gran a foc mitjà.
Afegir la tomaca i la carn de pimentó xoricer, i ofegar uns cinc minuts més.
4. Afegir Les bosses de la melsa, la sèpia trossejada i
ofegar uns tres minuts més removent de tant en tant. Salar i incorporar unes
boles de pebre (una dotzena, més o menys) i, si es vol que piqué un poc, el
vitet fresc a rodanxes no molt xicotetes.
5. Afegir el vi, uns 250 mil·lilitres d'aigua i el timó,
i deixar estofar a foc suau durant una hora i mitja aproximadament (Si usem
olla de pressió, reduir els líquids a la meitat i el temps, a 20 minuts). Quan
falten cinc minuts, perquè estiga fet, afegir el julivert. Servir calent o tebi. Acompanyat amb arròs blanc o creïlles.
Comentaris