Licor de taronja i licor de llima.




Dues formes de preparar-lo. La segona és la tradicional Italiana, l'elaboració de la qual és mes costosa però el resultat molt millor.
El licor de llima es prepara de la mateixa manera que el  licor de taronja amb les mateixes proporcions:
Licor de taronja
Ingredients:

500 gr de sucre
La pell de 6 taronges
1 l. d'aiguardent.
Canella (opcional).

La preparació és la mateixa :

Es pelen les taronges, deixant la pell sense res de blanc. Es fiquen en un pot hermètic, s'afig el sucre. S'omple amb aiguardent.
Es tanca i es mou les dues o tres primers dies fins que el sucre es dissolga.
Es guarda i es deixa reposar almenys vuit mesos.
Després el colem en una gasa


II Recepta casolana Italiana original d'èpoques remotes per a fer el clàssic licor de llima o "lemoncello", licor de taronges, licor de pomelo o d'altres fruites.

El licor de llima o limoncello és originari de la zona de Nàpols i ha segut fabricat per les famílies Italianes durant segles de la mateixa manera que Aquí expliquem.
Hi ha moltes receptes per a fer licor de llima, i per a fer tot tipus de licors. Però amb aquesta Recepta casolana s'aconsegueix un licor més refinat, pur i ens brinda la possibilitat de fer qualsevol altre tipus de licor, fins i tot licors amb dues o tres fruites distintes.

Elements necessaris per a fer un licor

Flascó
Necessitarem un flascó de vidre gran, depenent de la quantitat d'alcohol que usarem. Preferiblement cercarem un flascó alt i de boca ampla –Per on haurem d'introduir la llima- i amb una capacitat de dos litres o més.

Tapa del flascó
L'haurem de fabricar artesanalment amb un tros de Plàstic dur. No utilitzar metall. Ha d'ajustar perfectament en els cantells ja que d'aquesta manera podrem segellar el flascó més fàcilment.

Cordell o ret
Un cordell del tipus que s'usa per a cuina, no tòxic. Encara que millor és una ret d'aqueixes en què vénen les creïlles, per exemple.

La ret la utilitzarem per a introduir la llima dins del flascó i deixar-lo suspès en l'aire sense tocar l'alcohol. Amb el cordell podem lligar la llima i així aconseguir el mateix resultat.

Ciris

Necessitarem molts ciris Per a segellar el cantell del flascó amb cera, perquè així quede hermèticament tancat.

Un llima
La grandària de la llima ha de ser l'adequat perquè entre per la boca del flascó. Com més gran i sucosa siga, més saborós quedarà el licor.

Alcohol
Per a un llima gran S'usa mig litre d'alcohol fi. Cal aclarir que la qualitat del licor dependrà en gran manera de la qualitat de l'alcohol. L'ideal és que siga alcohol fi al 100 % de puresa, però es poden usar altres alcohols fins de puresa al 96% sense problemes. En cas de no trobar alcohol Es pot substituir per aiguardent.

Preparació
Aboquem l'alcohol dins del flascó, i amb molta cura inserim la llima fermament lligada o dins de la ret sense que l'alcohol entre en contacte amb la fruita en cap moment. Ha de quedar suspès dins del flascó a una distància prudencial del límit del nivell d'alcohol. Per a açò fem un xicotet orifici al centre de la tapa del flascó i lliguem l'extrem del cordell o xarxa passant-los per l'orifici de manera que la llima quede penjant en l'aire sense tocar l'alcohol.

Col·loquem la tapa al seu lloc i segellem amb cera, utilitzant veles enceses i deixant xorrar la cera pels cantells fins que quede hermèticament tancat, no cal oblidar-se de segellar l'orifici de la tapa del flascó, d'on penja la llima. És convenient fer una marca a un costat per a observar el nivell d'alcohol que ens advertirà de qualsevol fuga d'alcohol.

Una vegada que acabem el procés de segellat, que pot ser llarg i tediós, guardem el flascó en un lloc fosc i de temperatura constant. Després d'alguns dies podrem veure com la llima comença a gotejar fent que l'alcohol vaja prenent color. En aquest punt, el procés de destil·lació química ha començat i hem d'esperar 30 dies aproximadament perquè acabe.

El moment de retirar l'alcohol és quan la llima haja deixat de gotejar. Retirem la tapa amb atenció que no caiga cera dins del flascó I mesclem l'alcohol en parts iguals amb almívar. Aquí és quan podem triar fer un licor suau, amb mes proporció d'aigua, o bé un licor potent i amb alta graduació alcohòlica si Li agreguem menys quantitat d'almívar. El normal és mesclar alcohol i almívar en parts iguals.

L'almívar el preparem amb aigua i sucre, calfant l'aigua fins que el sucre es disolga. La quantitat de sucre determinarà la dolçor del licor, pot ser un licor més dolç o un licor sec, amb poc de sucre.

Si volem aconseguir un licor més refinat i exclusiu podem repetir tota l'operació amb una altra llima o bé amb una taronja o un pomelo. Així podem fabricar licors de dues o tres fruites i experimentar amb licors personalitzats. Kiwi, pomelo, taronja, són les fruites mes recomanades. Si es desitja es pot envellir l'alcohol en botelles ben tancades durant un any com a mínim. Açò farà dels seus licors un delit del paladar i podrà sorprendre els teus amics.  


Comentaris

ISABEL ha dit…
Jo fa anys, vaig fer un licor de taronja, va quedar bonissím...
Al pas del temps, no hi tornat a fer-lo.
Ara no tinc excuses, ja tinc la recepta.
Petons

Entrades populars