Sopa minestrone de Monferrato amb tres ingredients secrets

Minestrone, minestrón o menestrón (significa "plat" en llatí minestrare, "servir un plat") és una especialitat de la cuina italiana,  semblant  a una sopa elaborada amb vegetals de l'època que sovint se li afig un poc de pasta o arròs. Esta és la recepta tradicional de Monferrato, el cantó d'Itàlia entre França, Torino i Suïssa. No hi ha una recepta fixa per a l'elaboració de la minestrone, ja que se solen emprar les verdures típiques de l'estació de l'any i el lloc en què es prepara. Pot ser un plat purament vegetarià, o al contrari pot contindre carn, o ingredients de carn com a caldo de pollastre, cansalada, pernil, etc. Se sol servir empolvorada amb formatge parmesà ratllat. Una Sopa de verdures llauradora d'Itàlia que no implica cap sofisticat joc de mans de xef, únicament bones verdures i molt de treball a preparar-les.  La recepta demana les verdures de l'estació que pugues trobar. 
Llig a continuació per a conéixer els 3 ingredients secrets que cap italià et confessarà que utilitza, però que faran que la teua sopa siga autènticament italiana de Monferrato.
El meu consell és que aprofiteu i feu una gran quantitat de sopa per congelar la sobrant en recipients amb les racions que solguem consumir. Sempre vos vindrà bé tindre-les a mà. La sopa una vegada elaborada la pots guardar en el frigorífic fins a quatre o cinc dies sense por de que es pose roïna.

Ingredients:

·         1 kg creïlles
·         1 kg verdures de l'estació (cebes, all, porro, fesols frescs o secs, pèsols, bajoca baby, carlotes, api, naps, xirivia, carabassa, espinac, etc...)
·         Fulles de llorer
·         Jolivert, alfàbega, timó i romer, frescs a ser possible.  
·         Claus d’olor
·         Sal, pebre
·         Parmesà acabat de ratllar

Ingredients secrets:

·         150gr cansalada
·         1 Crosta de parmesà
·         1 Peu de porc


Elaboració:


1.       Moltes olles italianesi salses per a pasta, ragù o sopes, comencen amb un sofregit.  Comença per saltejar cansalada picada. Primer secret.
2.       Agrega cebes picades i porro i continua saltejant a foc mitjà fins que la ceba i el porro comencen a daurar-se un poc.
3.       Afig una o dues fulles de llorer.
4.       Agrega el nostre segon ingredient secret, sa majestat el peu de porc "ah estes precioses manetes de porc". Sóc un gran entusiasta de les manetes de porc, tenen una gran quantitat de gelatina que ajuda a espessir la sopa.  També podries utilitzar un os de vedella, però ja no seria tan autèntica la minestrone.
5.       Agrega les creïlles i els altres tubèrculs (carlotes, naps, xirivia, etc...) També tens que agregar en este moment la carabassa talalda en daus.
6.       Afig les espècies Jolivert ialfàbega trosejats, timó i romer frescs i un o dos claus d'olor
7.       Salpebra.
8.       Agrega el tercer ingredient secret: una generosa crosta de formatge parmesà
9.       El temps de cocció ací no és tan vital ja que la sopa ha de coure's en tres hores i totes les verdures s'estaran desfent.  Cobrix amb aigua; aigua mineral si tens.  Dóna-li un bull i reduïx el foc perquè la sopa es cuine durant tres hores.
10.   Abans de servir comprova el punt de sal i rectifica de ser necessari.
11.   A l'emplatar empolvorar amb parmesà ratllat

Comentaris

Entrades populars