Marmitako de bonítol


 
Este plat té el seu origen en els vaixells de pesca bascos, com disposaven de pocs ingredients i utensilis per a  preparar el menjar ideaven plats que  foren senzills. El seu nom li ve donat per la marmita , recipient en què era elaborat a bord.
Hi ha moltes varietats d'este guisat, cada casa té la seua manera de fer-lo.


Ingredients per a 4-6 persones:
·         600 gr. de bonítol
·         600 gr. de creïlles
·         2 cebes
·         2 pimentons verds 2 nyores
·         2 alls
·         1 carlota
·         sal, jolivert,
·         safrà
·         Oli d'oliva verge extra

Posar a remulla les nyores, almenys una hora, partides per la mitat sense les llavors, en aigua temperada. Una vegada hidratades traure la  polpa amb ajuda d'una cullereta. Reservar.
Llevem la pell i les espines del bonítol i junt amb 1 ceba, la carlota , un poc de sal i un litre d'aigua el posem a coure uns 15-20 minuts per a fer un caldo llevant la clarina que es fa en la superfície. El colem i reservem calent.
La carn del bonítol la tallem a tacs. Reservar.
En una cassola posar oli i ofeguem l'altra ceba picada amb un poc de sal, als 5 minuts afegim el pimentó verd trossejat i els alls picats.
Passats 10' agreguem la carn de les nyores i les creïlles esclafides junt amb uns brins de safrà.
Abocar el caldo colat fins a cobrir-lo tot. Semitapar la cassola i a foc lent deixar coure fins que les creïlles estiguen tendres, seran uns 20 - 30 minuts.
Saltejar en una paella amb molt poc oli i a foc viu  els daus de bonítol, un minut o dos com a màxim i afegir-los al guisat. Apagar el foc i deixar 5 minuts tapat, perquè coga amb la calor residual. Empolvorar amb jolivert picat. Servir.

Comentaris

Entrades populars